ARVEN ETTER DANNEVIG – Fotoskatten fra pionértiden i Flødevigen

kr 449,00

HAVFORSKNINGENS PIONÉRTID I NORGE

– en historisk foto-dokumentasjon fra oppdrettsnæringens vugge på Sørlandet

De marine forskningstradisjonene, som ble etablert av Gunder Mathiesen Dannevig i 1882, ble videreført av hans sønn og sønnesønn helt til Havforskningsinstituttet overtok Forskningsstasjonen Flødevigen. Arven etter Dannevig lever videre, og dagens havforskning bygger i stor grad på pionértiden i Flødevigen i Arendal. Derfor er denne boken ikke bare et interessant historisk dokument. Den er også viktig for å forstå at norsk marin forskning bygger på erfaring, kunnskapsoverføring og tradisjoner – noe som fortsatt står sterkt på Sørlandet.

«ARVEN ETTER DANNEVIG – fotoskatten fra pionértiden i Flødevigen» er en historisk interessant bildebok som viser hvordan foregangsmannen G.M. Dannevig startet «Flødevigens utklekningsanstalt» i Arendal, samt startet opp strandsoneundersøkelser for å kartlegge og dokumentere bestanden av kysttorsk langs den norske Skagerrakkysten. Disse strandnottrekkene har blitt foretatt systematisk fra Havforskningsinstituttets forskningsstasjon Flødevigen hvert år. Gunder Mathiesen Dannevig startet disse undersøkelsene i 1917, og trekkene har blitt foretatt på samme steder og til samme tider hvert år – nesten uavbrutt gjennom 100 år. Dermed er undersøkelsene regnet som en av verdens fremste marine tidsserier som har gitt unik kunnskap om fiskeressursene og miljøet på Skagerrakkysten og bidratt til utallige vitenskapelige publikasjoner.

Først og fremst er denne boken en dokumentasjon av hvordan noen av foregangsmennene arbeidet med sin marine forskning – enten det dreide seg om kysttorsk, hummer eller laks og ørret. I dag er det interessant å se hvilken posisjon forskningsstasjonen har i dagens samfunn hvor det er et sterk fokus på havets resurser og en blå framtidsøkonomi.

Alf Georg Dannevig har samlet, digitalisert og retusjert en unik samling fotografiske glassplater som ble funnet lagret i Flødevigen. Arkivskuffer fulle av glassplater, svart-hvitt-negativer, forbausende godt bevart, viste seg å dokumentere arbeidet ved utklekningsanstalten og fra feltarbeidet. Fotografen var Alf Dannevig, sønn av G.M. Dannevig, og mange av motivene er fra forskjellige steder på Sørlandet og Vestlandet i en tid da marin forskning var preget av praktisk arbeid, muntlige overleveringer og analog dokumentasjon. Mens den mer berømte fotografen Anders Beer Wilse konsentrerte seg om å få folk til å posere, valgte Alf Dannevig å ta bilder av hverdagslige situasjoner. Derfor vil nok mange mene at Alf Dannevigs fotografier i denne boken er mer historisk interessante enn Wilses bilder.

En vakker gavebok satt sammen av Alf Georg Dannevig og Erik Laukvik. Her utgjør et utsøkt utvalg bilder og tekst et utfyllende tidsbilde av datidens havforskning og oppdrettsnæring og hvordan dette utviklet seg fra sin spede begynnelse på Sørlandet. Alle med interesse for historie og marin forskning og -kultur vil ha glede av denne boken.

På lager

Produktnummer: 978-82-8316-071-0 Kategorier: , , , , ,

Beskrivelse

 

 

Tilleggsinformasjon

Vekt 1,600 kg
Dimensjoner 25 × 29 × 2,5 cm
Forfatter

,

Innbinding

Sider

228 sider, rikt illustrert

Utgitt år

Du liker kanskje også…

0

Your Cart