Forfattere

Nils R. Ringdal (f. 1939) er cand. mag fra UiO med fagkretsen engelsk, idéhistorie og italiensk og var i mange år programsekretær i NRK. I tidens løp har han gitt ut en rekke bøker av både skjønnlitterær og faglitterær art.

Jan Bjørnsen (53) er utdannet jurist fra Universitetet i Bergen og jobber som advokat i Handelsbanken med børs- og verdipapirrett som spesialfelt. Han har tidligere vært medforfatter av Verdipapirhandelloven – Kommentarutgave (Universitetsforlaget, 2002). Han er født i Bodø og bor i dag på Grefsen i Oslo sammen med billedkunstneren Renate Eckstrøm Larsson og deres to døtre. Vredens ende er hans første roman.

Tormod Kvanvig. Tidligere kremmer, markedsfører, organisasjonsleder og nå skribent. Fortid som plate- og musikkanmelder i bla Fædrelandsvennen. Har tidligere satt tekst til medlemsaviser, by presentasjoner og ulike bøker som omfatter bransjehistorikk, vitser og presentasjon av Sørlandsdialekten.

Henning Glad er født i 1967 på Eydehavn utenfor Arendal. Er utdannet sykepleier og pedagog. Har skrevet bok om seksuelle overgrep mot menn (2019) og holder foredrag om dette. Han er visesanger og poet. Kom i 2020 ut med boken Slusk og høsten 2021 med romanen Hvem er egentlig Tante Alba.

Frode Haukeland er spesialsykepleier og har etter et langt liv i helsesektoren god medisinsk og menneskelig innsikt. Han er født i Oslo, men flyttet som nyutdannet til Arendal. Haukeland har brukt sin kompetanse til å skrive bok om demens. Der han på en folkelig måte gir et lite glimt inn i hvordan det er å være pårørende til en person som lider av demens, hvordan man skal tolke og håndtere situasjonen.

Nils-Petter Enstad (f. 1953) i Mosjøen. Enstad ble ordinert som offiser i Frelsesarmeen i 1973, og var i dens tjeneste i 13 år. Han og hans første kone var stasjonert ved menigheter (korps) i Norge, Island og Danmark. Han var blant annet redaksjonssekretær i Krigsropet Senere har han arbeidet i nærradio, forlag og i lokalavis. Fra 1989 arbeidet han som informasjonsmedarbeider ved Det teologiske menighetsfakultetet, i KrF, Evangeliesenteret og i Norsk cøliakiforening. Han har vært litteraturkritiker i Vårt land og Dagen og også medarbeider i Norsk biografisk leksikon. Han har redigert kvartalsbladet Kristne Arbeidere og gjennom hele 1990-tallet var ha aktiv lokalpolitiker i Askim kommune. Han har utdanning i teologi og i fortelling og kommunikasjon. Siden 2012 har han vært forfatter på heltid og utgitt en rekke bøker i ulike sjangre.

Arne Sauar (78), er en ivrig forkjemper for god helse hele livet, også som pensjonist. Sommeren han fylte 76 år syklet han fra Fevik til Snåsa. En reise på nærmere 1300 kilometer. I boken Godt voksen på – på langtur med elsykkel bidrar han til å utvide horisonten på flere måter.

Hege Boman Grundekjøn er født i Stjørdal. Hun flyttet i ung alder til Drammen der hun tok eksamen artium før hun gikk videre til jusstudiet ved UiO. Hun interesserte seg tidlig for Øst-Europa, og da særlig Baltikum. Engasjementet utviklet seg etter at hun i 1978 vant en stilkonkurranse der premien var en reise til Sovjetunionen. I dag er hun blant Norges fremste kjennere av Estland, Latvia og Litauen, både historisk og innen dagens politiske forhold, kulturliv og næringsutvikling.

Tone Midttun arbeider som avdelingsdirektør i Husbanken sør. Hun har bakgrunn som lokalpolitiker og er utdannet statsviter. Hun har tidligere skrevet flere kriminalhistorier. Franks bar er hennes første bok om privatdetektiven Sam Eide.

John Unsgård (f. 1966) er opprinnelig fra Lillehammer og utdannet biolog fra UiO. Unsgård jobber til daglig med vannressursforvaltning og bor i Grimstad. Han har vært redaktør i flere forlag med utgivelser innen realfag, naturforvaltning, jakt, sportsfiske og hund. Han har illustrert et hundretalls bøker, arbeidet som oversetter og skrevet et stort antall artikler. Av dyr er du kommet er hans 12. bok som forfatter.

Svanhild Fosback er fra Arendal. Hun har bachelorgrad i sykepleie, og har gått på Forfatterskolen. Hun har skrevet dikt og noveller som er presentert i flere antologier, samt vært redaktør og medforfatter i antologien Drøm (2018). Forlist sjel er hennes debut som krimforfatter.

Oddvar André Enggrav er født i 1931 og oppvokst på Eydehavn. I 1951 ble han ansatt ved Arendal Smeltevekt. Hele sitt yrkesaktive liv har han vært tilknyttet der i ulike stillinger. Få kjenner derfor bedriften på Eydehavn bedre enn Oddvar og med sin tilgang til det unike materialet rundt sabotasjeaksjonen i 1943, ble til boken Blåste Hitlers vidundermiddel til himmels en viktig dokumentasjon på en viktig hendelse under 2. verdenskrig.

Knut Frognes er født i Oslo i 1947. Utdannet minedykker i marinen. Jobbet som tekstforfatter i reklamebyråer i Bergen og Arendal i 15 år. Bosatt i Tvedestrand fra 1980. Manusforfatter og programskaper i tv-selskapet Media-Service fra 1989. Har tidligere skrevet Fyrbøteren på Jo (1994) og Tegn i stokk og stein (2008). Han var også medforfatter i boken Liket som ropte om hjelp (2020).

Johs. G. Torstveit er født i Nedre Vats, Ryfylke, i 1942. Han gikk lærerskolen i Kristiansand, og studerte historie ved UiB, hvor han tok hovedfag. Han er også forfatter av boken Storsvindel og bankkrakk og medforfatter i boken om astrofysiker Lars Vegard. For øvrig har han skrevet utallige artikler til lokalhistoriske skrifter i Agder og Rogaland.

Gjermund Orrego Bjørndahl (f. 1980) er utdannet lærer og historiker. Han har yrkesbakgrunn fra fagbevegelsen, organisasjonslivet og skoleverket. Han har tidligere skrevet en rekke lokalhistoriske bøker innen slektshistorie, arbeiderhistorie og idrettshistorie. Bjørndahl er også medlem av Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening og driver sitt eget bokantikvariat i Tvedestrand.

Anita Aronsen Jernquist (f. 1962), er utdannet kjemi-ingeniør og er daglig leder i Agder Renovasjon IKS, og har arbeidet i avfallsbransjen siden 2007. Hun har to sønner, Erik og Espen Fremmerlid. Boken Solskinn i Helvete er hennes første bok.

Anders Myhren (f. 1961) i Arendal, men hadde deler av oppveksten i Stavanger. Han er yrkessjåfør i Posten og Den tåler et skybrudd, gleden, er hans første utgivelse.

Ellen Myrslo Johansen er (f. 1968) i Arendal. Hun er utdannet førskolelærer, med videreutdanning i spesialpedagogikk. Ellen har arbeidet som spesialpedagogisk leder i barnehager og som pedagog på videregående skole. Hun er fotografen bak bildene i boken Den tåler et skybrudd, gleden.

Egil Børre Johnsen (f. 1936) er utdannet lektor og dr. philos. Han har bak seg over 50 titler om språk, litteratur og skole – lærebøker, essayistikk, biografier og forskningslitteratur. Han er hovedredaktør for standardverkene Vårt eget språk I-III (1987-2002) og Norsk litteraturhistorie. Sakprosa fra 1750 til 1995 1-2 (1998). Forfatteren har mottatt en rekke litterære priser og æresmedlem i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.

Jan Tore Knudsen er født på Tromøy i 1954. I samme måned som han fylte 18 år, dro han til sjøs og mønstret som byssegutt. Han fikk 42 år i bysser på skip tilhørende forskjellige rederier og i fart over hele verden, før ha gikk av. Med sin genuine interesse for skip gjennom et langt sjømannsliv, har han opparbeidet seg et privat arkiv som omfatter nærmere 3000 bilder, samt nettilgang på ytterligere tusener, ca. 350 skipsrelaterte bøker og et ukjent antall dokumenter. Dette ble til to omfattende bokverk, Motorskipene fra Arendal (2017) og Dampskipene fra Arendal (2020)

Karin Lagerqvist Moland (16 år) bor i Kilsund, på en øy mellom Tvedestrand og Arendal. Hun har et nært forhold til havet og et sterkt ønske om å bevare det. I forbindelse med dette miljøengasjementet kom boken Havdragene, illustrert med egne tegninger. En bok av barn, til barn.

Janne Mojlanen er født i 1981 i Arendal og bosatt på Tromøy. Hun har gitt ut bøkene En liten stemme fra Sørlandet (2014), Fucked up – fortsatt i livet (2016) og barneboken Besta og lille Ole.

Eldrup Andreas Hansen (f. 1940) i Holmesund, nå Arendal kommune. Etter gymnaset tok han befalsskolen i forsvaret, og har tjenestegjort som idrettsoffiser rundt om i landet. Senere tok han videreutdanning innen idrett på høyskolenivå, og han har arbeidet som barne- og ungdomsleder. Etter å ha returnert til hjemfylket arbeidet han som sekretær for fylkets idrettskonsulentkontor, før han ble ansatt som idrettskonsulent. De siste 20 årene av sitt yrkesaktive liv var han ansatt ved Aust-Agder sentralsjukehus, når Sørlandets sykehus, som treningskonsulent ved psykiatrisk avdeling. Som pensjonist har han utviklet Staubø kultursenter, med utstillinger, musikkarrangementer og annen kulturell aktivitet. Han gav i 2020 ut diktboken Inderlig er til våren ute med ny treningsbok.

Einar Gelius (f. 1959) er norsk luthersk prest, sakprosaforfatter og samfunnsdebattant.  Han tok teologisk embetseksamen ved UiO i 1985. Han har vært sokneprest i Ørland, Beitstad og Namdals menigheter fra 1986 -1995. I 1995 kom han til Vålerenga kirke hvor han også var aktiv debattant om moral, politikk og Den norske kirkes rolle i samfunnet. I 2010 gav han ut boken Sex i bibelen som førte til at han måtte fratre sin stilling etter press fra Biskop Ole Christian Kvarme. Han har siden jobbet som prest i Søre Ål og Lom. Einar Gelius har gitt ut følgende bøker Himmel og helvete (2003), Hjerte får ingen rynker – tanker om kjærlighet (2004), Til trøst – en bok om å miste noen du er glad i (2007), Sex i bibelen (2010), Det er håp i de foldede hender (2011) og Jesus og Muhammed (2019).

Dag Matzow er cand. Real med ferskvannsfisk som hovedfag. I 1980 ble han tilsatt som prosjektleder for Kalkingsprosjektet, som skulle undersøke i hvilken grad kalking var et effektivt mottiltak mot surt vann. Fra 1983 var han fiskeforvalter hos Fylkesmannen i Aust-Agder i ett av fylkene i landet som var hardest rammet av fiskedød og forsuring. Han ble pensjonist i 2014, og har vært en ryggrad i både forståelsen av problemet sur nedbør og som forvalter av mottiltakene. Han er stadig like engasjert i utfordringene i sitt fagfelt til beste for fisk, vassdrag og samfunn. Dag Matzow gav i 2018 ut boken Nytt liv i surt vann. Historien om sur nedbør og kalkingen av vassdrag i Norge.

0

Your Cart